W rok czasu schudłem 73 kilogramy, a sposób w jaki tego dokonałem opisałem tutaj na blogu. Swoim przypadkiem i historią chcę zarazić innych pozytywnym nastawieniem i dać im motywację do działania. Pokazać, że nawet w dramatycznej sytuacji, można pozbyć się nadwagi.

środa, 25 marca 2020

Ciasteczka kryzysowe


Założę się, że każdy ma czasami dni gdy chodzi coś za nim, ale nie bardzo wie co. Sam bardzo dobrze znam ten stan gdy chodzi coś za mną, ale sam nie wiem co to jest. Czasami wystarczy jakaś drobnostka by zaspokoić to niechciane uczucie, stąd nazwa - ciasteczka kryzysowe. Każdy z nas ma czasami taki kryzys.

Co potrzebujemy do zrobienia takich ciasteczek? To bardzo proste!
  • Margaryna lub masło. Ogólnie to co kto ma, tak około 15 gram. Plus minus,
  • 3 jajka,
  • 3 stołowe łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli, dosłownie odrobinę do smaku,
  • 0,5 kilograma płatków owsianych wymieszanych z łyżeczką proszku do pieczenia.



Oczywiście składniki powyżej podane są wyłącznie orientacyjnie, każdy i tak zrobi po swojemu i takie ciasteczka i tak wyjdą :D

Wszystko wkładamy po kolei do miski i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. My do ubijania użyliśmy miksera, bo tak najwygodniej.


Ubite ciasto należy pozostawić na przynajmniej pół godziny aby płatki nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Następnie masę, ciasto (zwał jak zwał, wiadomo o czym mowa) układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej je potem spłaszczać pędzelkiem malarskim nasączonym wodą.

Ułożone już ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wcześniej nagrzaliśmy piekarnik do temperatury 200 stopni.


I gotowe! Takie ciasteczka są o tyle fajne, że nie mają w sobie aż tylu kalorii co kupne słodycze, nie są także nafaszerowane chemią. Wszystko robione w domu, domowym sposobem i pod naszym okiem, nic nie wymknie się nam spod kontroli.




3 komentarze:

  1. Przeczytałem bardzo uważnie ten artykuł i bardzo dużo z niego się dowiedziałem. Na pewno w przyszłości tutaj wrócę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię ciastka owsiane, ale zazwyczaj tylko mieszam łyżką. Patent z pozostawieniem masy na jakiś czas jest bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Copyright © Dieta Balona | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com