Jednym z moich ulubionych dań, które często zdarza mi się jeść na etapie utrzymywania wagi i formy, to pierś z kurczaka z piekarnika. Taką pierś przyrządzam w naczynku żaroodpornym, którego nie przykrywam. Pod przykryciem wychodzi mi "gumiaste" mięso.
Jako dodatek do takiej piersi traktuję ryż, kaszę, mogą być ziemniaki (jak kto woli) i jakaś surówka. Nic skomplikowanego jak widać.
Składniki:
Jako dodatek do takiej piersi traktuję ryż, kaszę, mogą być ziemniaki (jak kto woli) i jakaś surówka. Nic skomplikowanego jak widać.
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Ryż naturalny
- Oregano
- Pieprz czosnkowy(bo taki mi się kupiło ☺)
- Curry
- Ziele angielski
- Listek laurowy
- Ogórki małosolne
- Oliwa z oliwek
- Troszkę wody
Przygotowanie:
Pierś kroję w większe ćwiartki, które układam do naczynka żaroodpornego. Do tego dolewam wody, ale na tyle żeby było jej trochę na dnie. Potem posypuję kolejno przyprawami: oregano, curry, pieprz, dorzucam ziela angielskiego i liścia laurowego. Całość polewam dosłownie odrobiną oliwy z oliwek i wkładam do piekarnika. Temperaturę ustawiam na 180 ℃ i trzymam tak od 30-40 minut, a czasami dłużej. Dodam, że wszystko to robię na oko ☺
W międzyczasie gotuję ryż w wodzie z jedną kostką rosołową. A ogórki małosolne mogą być zamiast surówki. Dlatego małosolne ponieważ takie kupiłem, nie miałem ochoty na surówkę.
PS. ilość wszystkich składników zależy od indywidualnych potrzeb.
Pierś kroję w większe ćwiartki, które układam do naczynka żaroodpornego. Do tego dolewam wody, ale na tyle żeby było jej trochę na dnie. Potem posypuję kolejno przyprawami: oregano, curry, pieprz, dorzucam ziela angielskiego i liścia laurowego. Całość polewam dosłownie odrobiną oliwy z oliwek i wkładam do piekarnika. Temperaturę ustawiam na 180 ℃ i trzymam tak od 30-40 minut, a czasami dłużej. Dodam, że wszystko to robię na oko ☺
W międzyczasie gotuję ryż w wodzie z jedną kostką rosołową. A ogórki małosolne mogą być zamiast surówki. Dlatego małosolne ponieważ takie kupiłem, nie miałem ochoty na surówkę.
PS. ilość wszystkich składników zależy od indywidualnych potrzeb.
Bardzo ważne jest by dbać o swoje zdrowie bo mamy je przecież tylko jedno. Róbcie badania profilaktyczne to naprawdę ważne. Ja polecam centrum medyczne https://cmp.med.pl/cmp-wola/ tutaj możecie wykonać takie badanie. Druga sprawa to odpowiednia dieta, świetny jadłospis rozpisałaś :)
OdpowiedzUsuńProste i skuteczne. Ma tylko jedną wadę - szybko się nudzi, ale przy odrobinie kreatywności w kuchni i odpowiednim dobraniu przypraw i surówek da się przetrwać ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do mnie TUTAJ
Jak chciałem przejść na dietę to od razu zdecydowałem się na wizytę u dietetyka. Znalazłem na stronie http://stopotylosci.pl/ ofertę wrocławskiej kliniki, gdzie dietetyk rozpisał mi dokładnie co mam jeść i o jakiej porze. Zrzucanie nadwagi idzie bardzo sprawnie :)
OdpowiedzUsuńPrawda jest taka, ze prędzej czy później - pomysły na posiłki się kończą. Dlatego warto skorzystać z oferty cateringu dietetycznego. Ja sam zamawiam pudełka z https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-wroclaw i jestem bardzo zadowolony z tego wyboru. Jem smacznie, świeżo i dietetycznie.
OdpowiedzUsuńStaram sie trzymać dietę , bo dzięki temu mam bardzo dobre samopoczucie i chęci do działania. Korzystam z cateringu dietetycznego, którego wybrałem dzięki stronie https://dietly.pl .
OdpowiedzUsuń