Dzisiaj nie mój, a przepis mojej mamy na pyszny chleb domowy, naturalny, bez chemii, bez spulchniaczy. Bez niepotrzebnych rzeczy ogólnie.
Oprócz tego chleb jest bardzo syty, dzięki czemu nie trzeba go jeść w dużej ilości by się najeść, już po jednej kromce czuję się pełny.
A oto przepis:
A oto przepis:
- 1 kilogram mąki,
- Szklanka mąki żytniej,
- 1 paczka drożdży,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka,
- 3 łyżki oleju.
Moja mama dodaje, że najpierw zaczyn wyrasta, potem partiami dolewa, dosypuje i wyrabia. Robi wszystko mikserem. Gdy ciasto wyrośnie wkłada je do brytfanny lub jakiejś formy i znów czeka aż trochę podrośnie.
Następnie wkłada je do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecze na temperaturze 180 stopni przez 40 - 50 minut.
chciałabym zrobić ale sposób wykonania jest dla mnie bardzo niejasny :(
OdpowiedzUsuńChętnie odpowiem na wszelkie pytania :)
Usuńczy mogę poprosić o dokładne wyjaśnienie od a do z jak krok po kroku zrobić chleb
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńwszystkie składniki się miesza, reszta zgodnie z instrukcją :)
OdpowiedzUsuń